Świeże i zdrowe warzywa przez cały rok!

Kto z nas nie lubi świeżych warzyw, prosto z własnej uprawy?

Wbrew pozorom to wcale nie jest takie, trudne jak nam się wydaje. Niewielkim nakładem kosztów i własnej pracy, można uzyskać całkiem obfite plony warzyw, ziół i kiełków. Zanim jednak zabierzecie się za uprawę, wybierzcie odpowiednie miejsce dla roślin i przygotujcie im optymalne warunki.


mini szklarnia

 

Mini szklarnia – dlaczego warto w niej uprawiać warzywa?

Mini szklarnia jest przeznaczona do wstępnej hodowli roślin. Możesz w niej zasiać nasiona oraz posadzić siewki lub sadzonki. Szklarnia zapewnia roślinom optymalne warunki do rozwoju – odpowiednią stałą wilgotność powietrza i podłoża, optymalną temperaturę oraz dostęp do promieni słonecznych. Wyrośnięte w ten sposób rośliny są dobrze przygotowane do przesadzenia do ogrodu.

Mini szklarnie składają się zazwyczaj z wielu doniczek, co umożliwia hodowlę wielu roślin jednocześnie. Dzięki temu nie ma potrzeby tworzenia wielu oddzielnych stanowisk dla każdej rośliny, co ma znaczenie w przypadku ograniczonej przestrzeni. Mini szklarnie posiadają podstawkę i przykrywkę wykonane najczęściej z tworzywa sztucznego. Podstawka magazynuje nadmiar wody podczas podlewania, zabezpieczając rośliny przed gniciem, które może być efektem nadmiaru wody. Pokrywa dzięki swojej przezroczystej powierzchni zapewnia dostęp promieni słonecznych i umożliwia wizualną kontrolę całej uprawy.

Mini szklarnie w naszej ofercie

Uprawa własnych warzyw staje się coraz bardziej popularna, dlatego na rynku dostępna jest bardzo szeroka oferta mini szklarni. Dla amatorów i hobbystów ogrodnictwa polecamy miniszklarenkę JRK. Jest to wielodoniczka, która pozwala na uzyskanie wysokiej jakości rozsad warzyw i kwiatów oraz na ukorzenianie się sadzonek zielnych w warunkach domowych. W komplecie kuweta odbierająca nadmiar wody, z przykrywką z wysoko przezroczystego tworzywa, podłoże z torfu wysokiego, włókien kokosowych i perlitu.

Ciekawym rozwiązaniem jest modułowa mini szklarnia Browin w formie klosza tunelowego. Jej konstrukcja pozwala na łatwą konfigurację oraz szybki montaż i demontaż. Plastikowe moduły można łączyć, tworząc mini szklarnie wybranej długości w zależności od wielkości uprawy i miejsca, jakim dysponujemy.

W warunkach domowych najbardziej popularne są rozsadniki w postaci stołowych inspektów. Taką funkcję spełnia szklarnia Respana Table Greenhouse marki Prosperplast.

Co uprawiać w mini szklarniach?

W domowej uprawie hodujemy przede wszystkim warzywa i zioła, które lubimy i które wykorzystujemy w swojej kuchni. Uwzględniamy przy tym wielkość szklarenki oraz warunki, jakie preferują poszczególne gatunki. Dobieramy je tak, aby w jednej szklarni stworzyć optymalne warunki dla wielu gatunków o podobnych wymogach co do temperatury i wilgotności.

W domowej szklarni możemy wysiać większość gatunków ziół i przypraw, wiele gatunków sałaty, rukolę, seler, pietruszkę, cebulę, pomidory, paprykę, koper oraz rzeżuchę.

Rośliny uważnie obserwujemy i w razie potrzeby przesadzamy do większych pojemników.

Zero waste czyli jak wykorzystać resztki po warzywach?

Przez cały rok możemy wyhodować świeże warzywa w swoim domowym “ogródku”, sprytnie wykorzystując resztki po warzywach. Oto kilka sposobów:

👉 szczypiorek z cebuli - gdy cebula zaczyna puszczać liście, umieszczamy ją w doniczce z ziemią i czekamy, aż wyrośnie dorodny szczypiorek
👉 z pora zostawiamy ok. 2-3 cm dolnego kawałka i umieszczamy na parę dni w wodzie, gdy puści korzenie sadzimy w podłożu i stawiamy na parapecie
👉 Z liścia sałaty odrywamy ok. 4 cm żyłkę, która znajduje się blisko korzenia i umieszczamy ją w pojemniku z wodą, gdy puści korzenie, wkładamy ją do ziemi i niebawem wyrośnie kolejna sałata
👉 Nie wyrzucamy czosnku, kiedy lekko przyschnie i stanie się zielony lub zacznie puszczać liście. Sadzimy go w ziemi i czekamy na szczypiorek czosnkowy, idealny do twarożku
👉 Z dolnej części łodyg selera naciowego można wyhodować nową roślinę. Wykorzystujemy do tego odciętą na grubość 3-4 cm nad linią korzeni łodygę, którą umieszczamy w pojemniku z wodą. Czekamy, aż puści korzenie i sadzimy ją do ziemi. Młode listki można wykorzystać jako składnik włoszczyzny do zup.

Nie wyrzucajmy warzyw, spróbujmy wyhodować je samodzielne! Eksperymentujmy! Satysfakcja i duma gwarantowana.