Sezon ogórkowy

Ogórki są jednym z najpopularniejszych uprawianych i spożywanych warzyw. Do ich uprawy potrzebujemy jednak dużo słońca, ciepła i żyznej, próchniczej gleby o odczynie pH 6,0-7,2. Ogórki powinny być regularnie podlewane, a podłoże powinno umożliwiać utrzymanie wilgoci. Istotne w uprawie są również dobre odmiany ogórków. Nasiona dobieramy, uwzględniając miejsce wysiewu, np. do uprawy szklarniowej Picolino F1 Vilmorin o jednolitych owocach. Bardzo plenna i wydajna, odporna na choroby. Przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia w sałatkach, mizerii lub jako dodatek do kanapek.

Jeśli ogórki planujemy uprawiać tylko do bezpośredniego spożycia, można wybrać nasiona ogórka gruntowego Obelix F1 Vilmorin. Jest to odmiana typowo sałatkowa, o dłuższych ciemnozielonych i smacznych owocach bez goryczki. Z pewnością zasmakuje również dzieciom.

przetworstwo-ogorki

Jakie odmiany ogórków wybrać na przetwory?

Uprawa ogórków we własnym ogrodzie daje dużo satysfakcji, ale jeszcze więcej zadowolenia dostarczają nam własnoręcznie przygotowane przetwory, którymi będziemy się rozkoszować przez cały sezon jesienno-zimowy

Do uprawy gruntowej bardzo popularne są nasiona inkrustowane Śremski F1 np. marki W. Legutko. Ta bardzo wczesna odmiana ogórka gruntowego, przeznaczona jest do konserwowania i kwaszenia. Natomiast nasiona ogórka gruntowego konserwowego Polan F1 to odmiana heterozyjna i również bardzo plenna. Owoce są odporne na żółknięcie. Warzywa nadają się do konserwowania i kwaszenia.

Polecaną przez profesjonalistów odmianą jest ogórek gruntowy Cezar F1 Vilmorin. Odmiana charakteryzuje się długim okresem zbioru, jest odporna na mączniaka prawdziwego i parcha dyniowatych, tolerancyjna wobec mączniaka rzekomego i kanciastej plamistości. Ogórki te można spożywać bezpośrednio lub zakwaszać.

Dla smakoszy ogórków małosolnych polecamy ogórka konserwowego Partner mieszaniec WegAna. Jest to odmiana wczesna, plenna, partenokarpiczna. Tworzy owoce średnio- i ciemnozielone, walcowate, prawie gładkie. Owoce nie posiadają goryczki. Wczesność tej odmiany powoduje, że w sprzyjających warunkach pierwsze owoce mogą się pojawić już w pierwszych dniach lipca. Owoce polecane są do przygotowywania ogórków małosolnych oraz do spożywania na świeżo.

Jak kisic ogórki?

Do kiszenia poza ogórkami będziemy potrzebować sól kamienną, korzeń chrzani, czosnek, wodę oraz koper. Planując kiszenie i konserwowanie ogórków, warto posiać wczesną odmianę kopru o wysokiej zawartości olejków aromatycznych np. Biopon, który nada przetworom przyjemnego smaku i zapachu. Koper ten przeznaczony jest również do suszenia.

Jeśli przetwory z ogórków mają zasilić naszą spiżarnię na okres jesienno-zimowy, najlepiej wykorzystać tradycyjne słoiki szklane o pojemności 900 ml np. polskiego producenta PROGLASS. Słoiki zabezpieczamy zakrętkami typu click, które pozwalają na kontrolę czy słoik jest szczelnie zamknięty. Przed przygotowaniem przetworów słoiki trzeba umyć i wyparzyć.

Ogórki należy dokładnie umyć i oczyścić, a wodę zagotować z solą i poczekać aż przestygnie. Do słoików wkładamy po kawałku chrzanu, kilka ząbków czosnku i gałązkę kopru. Wiele gospodyń domowych ma swoje własne przepisy i pomysły jak podkręcić smak domowych przetworów. Można do słoików dodać rzodkiewkę, liście rzodkiewki, liście wiśni, liście dębu, ziarna gorczycy lub liście chrzanu.

Do tak przygotowanych słoików wkładamy ogórki, zalewamy wodą z solą i zakręcamy. Odstawiamy na kilka godzin do góry dnem w ciepłe miejsce, a następnie przenosimy je do piwnicy lub spiżarni, gdzie będzie odpowiednie zacienienie i stała temperatura. Ogórki można spożywać już po około tygodniu.

Tradycyjne ceramiczne beczki na ogórki

Świeżo zerwane ogórki możemy poddać krótkiemu kiszeniu i uzyskać ogórki małosolne. Wyjątkowo pyszne i zdrowe. Ogórki najlepiej kisić w naczyniach ceramicznych, np. beczkach. Brązowa ceramika to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy pragną połączyć tradycję z nowoczesnością. Powłoka ceramiczna nie wchodzi w kontakt z przetworami i nie wpływa, na ich smak. Bardzo estetycznie wyglądają, beczki ceramiczne do ogórków w kolorze białym. Beczki dostępne są w komplecie z przydatnymi szczypcami.

Naczynia ceramiczne doskonale utrzymują temperaturę zawartości, są nietoksyczne i kwasoodporne, nie wchłaniają wilgoci, są ekologiczne - wykonane z naturalnych materiałów.


Kwaszone ogórki są smaczne, bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Kiszenie i konserwowanie nie wymagają skomplikowanej wiedzy ani szczególnych umiejętności, dlatego już dziś warto zaopatrzyć się w produkty do przetwórstwa ogórków i zacząć robić własne zapasy.

Cały asortyment nasion oraz akcesoriów do przetwarzania ogórków dostępny jest na naszej platformie B2B. Zapraszamy!